23.03.2016, Çarşamba

  • En Çok Okunanlar
  • En Çok Yorumlananlar

Dış basında İstiklal: ‘Türkiye’de hazirandan beri bombalı saldırılar’
Dış basında İstiklal: ‘Türkiye’de hazirandan beri bombalı saldırılar’
20 Mart 2016 13:32
Font1 Font2 Font3 Font4

9 Mart İstiklal Caddesi Katliamı’na ilişkin dış basında yapılan haberlerde ölen ve yaralanan yabanca devlet vatandaşlarına dikkat çekildi, AKP’nin Kürt savaşında aldığı tutum ve IŞİD’in önceki saldırıları vurgulandı ve Alman Konsolosluğu’nun patlama önceki uyarıları hatırlatıldı

Yabancı ajansların geçtiği haberler özetle şu şekilde:

REUTERS

reuters

Reuters konuyla ilgili yaptığı “İntihar bombacısı, İstanbul’un alışveriş bölgesinde beş kişiyi öldürdü, 36 kişiyi yaraladı” başlıklı haber analizde, Türkiye’de bu yıl gerçekleşen dördüncü patlamanın İstiklal caddesinde gerçekleştiğini vurgulayarak, saldırının NATO üyesi Türkiye’nin giderek yayılan şiddete karşı kendisini koruma yeteneğinin sorgulanmasına neden olduğunu belirtti. Türkiye’nin hem Kürt militanların, hem de IŞİD’in hedefinde olduğunu belirten haberde saldırıyı henüz üstlenen olmadığı, adını vermeyen bir emniyet yetkilisinin ise “saldırganın polisten korktuğu için hedefine ulaşmadan bombayı patlatmış olduğunu” söylediği aktarıldı. Yaralanan 36 kişiden 12’sinin yabancı olduğu belirtilerek, yaşamlarını yitirenlerden birisinin İsrail vatandaşı, diğerinin ise İran vatandaşı olduğu, bir İrlanda vatandaşı ve iki İzlanda vatandaşının da yaralandığı aktarıldı.

ALJAZEERA

aljazeera

AlJazeera “İstanbul patlaması: Türk kentinde en az beş kişi öldü” başlıklı haberine en az beş kişinin ölümü ve yedisi ağır olmak üzere 36 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıda yaşamlarını yitiren ve yaralanan yabancı uyrukluları vurgulayarak başladı. Henüz saldırıyı kimsenin üstlenmediğinin vurgulandığı haberde, İstiklal Caddesi, Londra’da Oxford Street ya da Newyork’ta Fifth Avenue ile eşdeğer olarak tanımlandı. Türkiye’nin pek çok cephede birden mücadele verdiğini belirten haber, önceki iki bombalı saldırıyı ve IŞİD’in 2015 haziran ayından bu yana Türkiye’de en az dört bombalı saldırı gerçekleştirdiğini de vurguladı.

INDEPENDENT

independent

Independent, “İstanbul Patlaması: Türkiye’de turist alışveriş alanı olan İstiklal Caddesi intihar bombası ile sarsıldı, en az beş kişi öldü’ başlıklı haberinde, patlamada yaralananlar arasında İsrail, Almanya, İzlanda, İran, İrlanda ve Birleşik Arap Emirliği yurttaşlarının da olduğunu vurguladı. Konuya ilişkin yayın yasağı ve Facebook ve Twitter engellemeleri getirildiğinin vurgulandığı haberde, bu önlemlerin her terör saldırısı sonucunda alındığı belirtildi. Daha önce İngiltere’nin Türkiye’de yüksek terör tehlikesi konusunda yurttaşlarını uyardığını belirten haber, İngiliz hükümetinin henüz seyahat önerileri konusunda bir güncelleme yapmadığını, ancak Almanya’nın bir bülten yayınlayarak kendi yurttaşlarına otellerinde kalmalarını tavsiye ettiğini belirtti. Bu bombalı saldırının Kürt militan grupları tarafından üstlenilen 37 kişinin öldüğü Ankara saldırısı ve IŞİD tarafından yapıldığından şüphelenilen Sultanahmet saldırısı sonrası gerçekleştiğine dikkat çekilen haber, Türkiye’nin Ankara ve diğer şehirlerde yaklaşan newroza dair güvenlik önlemlerini arttırdığı vurgulandı. Newrozun Kürtlerin bahar bayramı olduğu ve geleneksel olarak kimliklerini ortaya koymak ve haklarını talep etmek için kullandıkları bir gün olduğunu belirten haber, HDP’nin saldırıya dair kınama mesajı sonlandı.

JERUSALEM POST

jerusalempost

Jerusalem Post “Dışişleri Bakanlığı doğruladı: İstanbul intihar patlamasında İsrailliler yaralılar arasında” başlığı ile duyurduğu haberinde, Türkiye’de bu yıl içinde gerçekleşen dördüncü intihar saldırısının uzun bir yaya bölgesi olan, küresel markaların dükkanlarının bulunduğu ve yabancı elçiliklerin olduğu İstiklal Caddesini vurduğunu belirterek, yaralanan İsrail vatandaşları üzerinde durdu. Reuters’e dayandırarak Kürt militan gruplardan şüphelenildiğini belirttiği haberde, NATO üyesi Türkiye’nin çok sayıda güvenlik tehdidi ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. Jerusalem post konu ile ilgili ikinci haberde ise, “İsrail karşıtı tartışmalı tweet’i nedeniyle Türk İslami Partisi yetkilisi uzaklaştırıldı” başlığını kullandı ve iktidardaki AKP’nin halkla ilişkiler sorumlusu İrem Aktaş’ın saldırıdan hemen sonra attığı “beter olsun İsrail Vatandaşları keşke yaralanmayıp hepsi ölseydi” tweeti üzerine yaşananları aktardı. Tweetin hemen silindiğini ve ardından da sosyal medyada İrem Aktaş’ın görevden alındığına dair tweetler yer aldığını aktaran haber ayrıca, İsrail Başbakanı Netenyahu’nun konu ile ilgili olarak diplomatlarına Türk mevkidaşları ile iletişime geçerek Aktaş’ın tweetine dair bir kınama mesajı talep etmeleri talimatı verdiğini aktardı. AKP hakkında tarihsel arka plan bilgisinin yer aldığı haberde, Erdoğan ve partisinin İsrail düşmanlığı ve Hamas’a desteğini her fırsatta dile getirdiği vurgulandı. Türkiye ile İsrail arasındaki silah ticareti ilişkileri de ele alındı.

ANF

ANF‘de yer alan konuyla ilgili “KCK: Sivillere yönelik eylemleri kınıyoruz” başlıklı haber, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın  İstanbul’daki patlamaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamayı ele aldı. Haberde KCK’nin “Eylemi kim yapmıştır, ölenlerin kimliği nedir hala belli değildir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, Kürt Özgürlük Hareketi olarak sivillerin hedef alınmasına karşıyız ve sivillere yönelik eylemleri kınıyoruz. Ölen sivillerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” dediğini belirtildi.

CNN

Edition bölümünde yayınlanan haberde İstanbul’un kalabalık turistik bölgesindeki intihar bombacısı eyleminde en az 4 kişinin öldüğü belirtiliyor. Hayatını kaybedenlerin ikisinin İsrail vatandaşı olduğu ikisinin de Amerikalı olduğu İsrail ve ABD kaynaklarına dayandırılarak belirtildiği haberde İran devlet televizyonunun patlamada 1 İran vatandaşının öldüğünü açıklamasına da yer verilmiştir. Yaralı sayısı ve yaralananlarını durumuna ilişkin Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun açıklamalarının da alıntılandığı haberde İstanbul bombalamasının Ankara saldırısından hemen günler sonra olmasına, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK kamplarını bombalamasıyla PKK ile ateşkesin geçen yaz sona ermesine ve güneydoğudaki Kürt illerinde uyguladığı yoğun sokağa çıkma yasaklarına da değinilmiştir.

THE TELEGRAPH

Gazete İstanbul’daki canlı bomba saldırısını “İstanbul bombalaması: Şüpheli IŞID saldırısında İki Amerikalı hayatını kaybetti” başlığıyla haberleştirdi. Suruç saldırısından sonra, yazdan beri Türkiye’de arka arkaya terörist saldırıların yaşandığının yer aldığı haberde güneydoğu illerinde çatışma haline geri dönüldüğü özellikle belirtilmiştir. Kürtlerin yoğun olduğu güneydoğu illerinin bazı bölümlerinde özerklik ilan edilmesinden sonra Türk hükümetinin tanklarla ve askeri operasyon ile yanıt verdiğinin aynı zamanda da sokağa çıkma yasağı ilan ettiğinin belirtildiği haberde binlerce kişinin de devletin tepkisini insanlık dışı saldırılarla ortaya koyan Türk hükümetini eleştirerek göç ettiği de eklenmiştir. Haberde ayrıca Güneydoğudaki durumu “alarm veriyor” ifadesiyle nitelendiren Uluslararası Af Örgütü araştırmacısı Andrew Gardner’ın Amerika’nın Sesi’ne yaptığı “gördüğümüz öldürülenlerin direnişçi olmadığı, yaşlıların ve çocukların ya hedef gözetilerek ya da dikkatsizce davranılarak öldürüldüğü” açıklamasına da yer verilmiştir. Haberde devletin bunu inkar ettiği ve Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden teröristlere karşı mücadele yürüttüklerini belirttiği de eklendi.

HAAERTZ

Hareetz

İsrail gazetesi Haaertz İstanbul’daki canlı bomba eylemine ilişkin “Terör saldırılarına rağmen Türkiye askeri seçeneği sürdürmekte” başlığıyla bir analiz yazısı yayınladı. Yazının giriş bölümünde ise şu ifade yer aldı: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen haziranda Kürtlerle görüşmeleri sonlandırdı. Cumartesi günü İstanbul’da yaşanan saldırı da dahil olmak üzere yaşanan terör dalgasına rağmen sert konuşmaya devam etmektedir.”

Sendika.Org



Yukarı Geri Ana Sayfa

x

Telgrafhane'yi Facebook'tan takip edin



Telgrafhane'yi Twitter'dan takip edin

x
Telgrafhane facebook uygulamasına
bağlan
48 Sorgu Yapıldı. 0,364 Saniyede Oluşturuldu.