04.06.2016, Cumartesi

  • En Çok Okunanlar
  • En Çok Yorumlananlar

Askeri casusluktan beraat eden askerler devletten 18.5 milyon TL istedi
Askeri casusluktan beraat eden askerler devletten 18.5 milyon TL istedi
2 Haziran 2016 11:33
Font1 Font2 Font3 Font4

Askeri casusluk davasında yargılanıp hapis cezasına çarptırılan Yarbay Tamer Karslıoğlu ile Astsubay Ali Haydar Eser, tekrar yargılandıkları davada beraat etti. Her 2 asker de hak ihlaline uğradıkları iddiasıyla devlete dava açtı; maddi ve manevi toplam 18.5 milyon TL tazminat istedi.

Kaçak hayat için tazminat

Habertürk’ten Serdar Kulaksız’ın haberine göre, Ankara ve Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne avukatları Abdullah Kayaaracılığıyla başvuran Tamer Karslıoğlu ve Ali Haydar Eser’in açtıkları tazminat davasının dilekçesinde, 2 eski askerin kariyerleri ve mağduriyetleri şöyle anlatıldı:

“Eski yarbay Tamer Karslıoğlu casusluk soruşturmasında şüpheli olana kadar mesleğinde hiçbir soruşturma geçirmedi. Hakkında açılan davanın ardından Karslıoğlu’nun 2011’de görev yeri değiştirildi ve 8 gün sonra, 30 Kasım 2011’de ‘ahlak dışı hareketlerde bulunmak’ iddiasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’yle (TSK) ilişiği kesildi. Yargılama sonucu Karslıoğlu, 7 yıl 4 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Aralık 2013’te Yargıtay cezayı onadı. Bunun üzerine Karslıoğlu, yurtdışına çıktı. Kaçak hayatı yaşayan Karslıoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararı üzerine 15 Ocak 2015’te yurda döndü. Anadolu 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yapılan yargılamada Karslıoğlu beraat etti.

“Astsubay Başçavuş Ali Haydar Eser de casusluk soruşturması kapsamında tutuklandı, 414 gün tutuklu kaldı, ardından tahliye edildi. 7.5 yıl hapse çarptırıldı. Yargıtay’ın kararı onaması üzerine 4 aylık çocuğu ve eşini İstanbul’da bırakıp yurtdışına çıktı. 1 yıl yurtdışında kalan Eser, Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra geri döndü. O da Karslıoğlu gibi yeniden yargılamada beraat etti, karar kesinleşti.”

ERGENEKON VE BALYOZ'U 3'E KATLADI

Karslıoğlu ve Eser, kararın kesinleşmesinin ardından ayrı ayrı devlete maddi ve manevi tazminat davası açtı. Karslıoğlu, 6 milyon TL’si manevi olmak üzere 9 milyon 169 bin TL, Eser ise 6 milyon TL’si manevi olmak üzere toplam 9 milyon 419 bin TL tazminat talep etti. Askeri Casusluk davasında ilk tazminat davası, Ergenekon ve Balyoz davalarında istenen en yüksek tazminat miktarının 3 katını geçti. Dilekçede, davanın gerekçeleri şöyle sıralandı:

-“Karslıoğlu ve Eser’in çalıştığı ve bu görevlerinden alındıkları GES Komutanlığı daha sonra MİT’e devredildi. Dava açılıp görev yerleri değiştirilmeseydi burada görev yapan personelin maaşları gibi MİT Kanunu uyarınca aylık 10 bin TL alacaklardı.

-Hapis cezası üzerine yurtdışına çıkıp kaçak yaşadılar. Elinde olan ve borç olarak aldığı tüm paraları yurtdışında harcadılar.

-Dava nedeniyle TSK’dan emekli olamadılar, OYAK ve toplu ödemeler nedeniyle zarara uğradılar.

-Casusluk ve fuhuş gibi son derece aşağılayıcı ve itibarını zedeleyen suçlardan haklarında dava açıldı. Ordudan haksız yere atıldılar.”

'EN AĞIR CEZALAR VERİLSİN'

Dilekçede ayrıca, sahte delil üretenler hakkında en ağır cezaların verilmesi gerektiği belirtilerek şöyle denildi: “Devlet kurumları ile devlet içinde görev yapan memurların suçsuz yere kişileri suçlamanın da ilerisine giderek kişiler hakkında sahte delil üretmesi öyle bir cezalandırılmalıdır ki bir daha bu devlet görevlileri aynı şeyleri yaparak kişilerin hayatlarını mahvetmesinler. Devlet de ‘Pardon’ demenin dışında kendi kurumlarının hatalarının bedelini ödesin ki bir daha bu şekilde çirkin olaylar gerçekleşmesin.”

56 ASKER HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTI

“Deniz Kuvvetleri içerisinde fuhuş, şantaj, tehdit ve casusluk faaliyetleri yürüten suç örgütüne üye olmak” iddialarıyla ilgili 2010’da başlatılan soruşturma sonucu 9 Şubat 2011’de 56 asker hakkında dava açıldı. Tüm sanıklar fuhuş ve Askeri Casusluk’tan beraat ederken, “örgüt üyeliği, suç örgütüne yardım, haberleşmenin gizliliğini kayda almak suretiyle ihlal, devlet güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak ve hileyle almak”, “kişisel verilerin hukuka aykırı kaydedilmesi”, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçlarından 2 yıl 5 ay ile 15 yıl 7 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. Cezalar Yargıtay’ca onandı.

soL



Yukarı Geri Ana Sayfa

x

Telgrafhane'yi Facebook'tan takip edin



Telgrafhane'yi Twitter'dan takip edin

x
Telgrafhane facebook uygulamasına
bağlan
54 Sorgu Yapıldı. 0,207 Saniyede Oluşturuldu.